Ένα μαμαδίστικο γιουβέτσι στα γρήγορα!
Τα φαγητά με κιμάδες ήταν τα πιο αγαπημένα των παιδιών μου όσο ήταν μικρά και όπως είναι και σχετικά εύκολα ακόμη και για τις πιο άπειρες μαγείρισσες δεν έλειπαν σχεδόν ποτέ από το εβδομαδιαίο μενού μας.
Φυσικά η σχέση διατηρήθηκε στο πέρασμα των χρόνων κι έτσι ακόμη και τώρα φτιάχνω μαμαδίστικα κιμαϊλίδικα πιάτα. Ίσως όχι τόσο συχνά όσο τα “μεγαλίστικα” μπιφτέκια, αλλά πάντως δεν τα έχω εγκαταλείψει. Ειδικά τις μέρες που θέλει να νοιώσει κανείς θαλπωρή και ζεστασιά –και δεν εννοώ μόνο σωματικά- κάτι τέτοια φαγάκια ενισχύουν το συναίσθημα!
Έτσι τα γιουβαρλάκια, τα κεφτεδάκια με πατάτες ή πράσα, και ο συνδυασμός κεφτεδάκια-ζυμαρικά θεωρώ ότι μας δίνουν μερικά από τα καλύτερα ελληνικά comfort foods. Ήδη υπάρχει στο site η κλασική μακαρονάδα με κιμά και άλλη μια μακαρονάδα με μικρά μικρά κεφτεδάκια.
Αυτό εδώ είναι ένα γιουβετσάκι που μπορεί κάλλιστα να αποτελέσει κυριακάτικο πιάτο αλλά και καθημερινό. Τα παιδιά το προτιμούν από το κλασικό γιουβέτσι με μοσχάρι , και οι μεγάλοι δεν θα πουν όχι, ειδικά αν το συνδυάσουν με ένα καλό ροζέ!
Το καλό είναι ότι μπορούμε μάλιστα να κάνουμε το μισό μαγείρεμα το πρωί πίνοντας τον καφέ μας και όταν γυρίσουμε από τη δουλειά να το ολοκληρώσουμε και να έχουμε ένα φρεσκομαγειρεμένο φαγάκι το μεσημέρι στο τραπέζι μας!
1 δόση μείγματος κιμά για κεφτέδες (δείτε τις παρατηρήσεις παρακάτω)
300-350 gr κριθαράκι ή ψιλό κοφτό μακαρονάκι
300gr σπιτική σάλτσα ντομάτας ή κονκασέ ή 400gr φρέσκια ντομάτα στην εποχή της
6 κουταλιές ελαιόλαδο
1 κουταλιά βούτυρο (προαιρετικά)
Αλάτι
Τριμμένο κεφαλοτύρι ή ξερό αθότυρο ή άλλο τυρί για μακαρόνια
Επί το έργον
Ζυμώνουμε καλά το μείγμα για τους κεφτέδες και πλάθουμε σχετικά μεγάλους κεφτέδες. Με τις 2 κουταλιές από το ελαιόλαδο λαδώνουμε το σκεύος που θα ψήσουμε το γιουβέτσι μας και τους αραδιάζουμε.
Τους ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς (μεσαία σχάρα) για μισή ώρα να ροδίσουν και να αποκτήσουν κρούστα. Προσθέτουμε την σάλτσα και ½ κούπα νερό και αφήνουμε να ψήνονται μέχρι να ετοιμάσουμε το ζυμαρικό.
Μετράμε το ζυμαρικό με μια κούπα. Βράζουμε διπλάσιο νερό (δηλαδή για κάθε κούπα ζυμαρικού βράζουμε 2 κούπες νερό) στο βραστήρα ή σε μια κατσαρόλα. Σε μια άλλη κατσαρόλα βάζουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και όταν κάψει προσθέτουμε το ζυμαρικό και το ανακατεύουμε να λαδωθεί όλο. Προσθέτουμε το βραστό νερό και το βούτυρο αν βάλουμε, και βράζουμε μέχρι να απορροφηθεί σχεδόν όλο το νερό (θα πάρει λιγότερο από τον χρόνο βρασίματος που συνιστά το πακέτο των ζυμαρικών, αλλιώς τα αποσύρουμε 3-4 λεπτά πριν από αυτό το χρόνο).
Αδειάζουμε το ζυμαρικό στο ταψί με τους κεφτέδες και προσθέτουμε ακόμη 1-1,5 κούπα νερό. Ανακατεύομε να ισομοιραστούν τα υλικά και μαγειρεύουμε για 10-15 ακόμη λεπτά. Αφήνουμε να ξεκουραστεί για 10 λεπτα και σερβίρουμε. Βάζουμε στο πιάτο πρώτα το κριθαράκι ή το μακαρονάκι, πασπαλίζουμε με τυρί και από πάνω βάζουμε τους κεφτέδες.
Παρατηρήσεις
- Ο κιμάς καλό είναι να είναι διπλοαλεσμένος σ’ αυτό το φαγητό.
- Παραλείπω τη ρίγανη, την ντομάτα (αυτή την εποχή), και τον μαϊντανό στο μείγμα του κιμά, και προσθέτω μια καλή κουταλιά πελτέ. Τους πάει πολύ σ’ αυτό το πιάτο.
- Μπορούμε να μαγειρέψουμε το φαγητό μας αποβραδίς ή το πρωί χωρίς να προσθέσουμε το ζυμαρικό (μέχρι το σημείο που προσθέτουμε την ντομάτα και να το ολοκληρώσουμε αργότερα. Μέχρι να βράσει το ζυμαρικό έχουν βράσει και τα κεφτεδάκια με τη σάλτσα στο φούρνο κι έτσι στρώνουμε τραπέζι με φρεσκομαγειρεμένο κι όχι ξαναζεσταμένο φαγητό.
- Αν υπάρχει στακοβούτυρο ή άλλο αιγοπρόβειο βούτυρο, μια κοφτή κουταλιά δίνει άλλη γεύση στο γιουβέτσι μας . Δεν το παρακάνουμε όμως!