Translate

Real time visitors

Συνολικές προβολές σελίδας

10/10/2021

Κατσικάκι στη γάστρα

 



Το κατσικάκι στη γάστρα αποτελεί ένα κλασικό ελληνικό Κυριακάτικο φαγητό .

Σίγουρα πρόκειται για πιο ελαφρύ πιάτο που δεν έχει να ζηλέψει σε τίποτα εκείνο των γιαγιάδων μας. 


Επιλέγουμε κατσικάκι αντί για αρνάκι γιατί έχει λιγότερα λιπαρά. Το συνοδεύουμε οπωσδήποτε με πράσινη σαλάτα .

Δυο λόγια για την διατροφική αξία
  • Όσον αφορά το λίπος, το κατσικάκι είναι πιο λιτό από άλλα κρέατα.
  • Το κόκκινο κρέας είναι γνωστό ότι είναι υψηλό με κορεσμένα λιπαρά που αυξάνει τα επίπεδα χοληστερόλης και οδηγεί σε καρδιακές παθήσεις. Το κατσικάκι έχει χαμηλότερα επίπεδα κορεσμένου λίπους σε σύγκριση με το αρνί.
  • Μεγάλο ρόλο παίζει πιο κομμάτι θα επιλέξουμε. Υπάρχουν κομμάτια με αρκετό λίπος και άλλα πιο άπαχα. Προτιμάμε κομμάτια που δεν έχουν ορατό λίπος. Αποφεύγουμε την πέτσα.
  • Ένα μέρος του λίπους του μπορεί να αφαιρεθεί κατά τη διάρκεια του ψησίματος πχ. αν ψηθεί στη σούβλα.
  • Αν μαγειρευτεί σε ταψί με πατάτες, οι πατάτες που το συνοδεύουν απορροφούν το λίπος από το κατσικάκι. Καλύτερα να τις μαγειρεύουμε χωριστά.
  • Το κατσίκι είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες, όπως κάθε κρέας.
  • Παρέχει  βιταμίνες του συμπλέγματος  Β, και κυρίως βιταμίνη Β12.

Εμείς  συνδυάζουμε το κατσικάκι στη γάστρα με  πράσινη σαλάτα με χαλούμι και σως μελιού.

Σελίδες