Translate

Real time visitors

Συνολικές προβολές σελίδας

12/17/2021

Στην αντεπίθεση ο καθηγητής Λύτρας μετά την κυβερνητική επιχείρηση αμφισβήτησης!


«Ενημερώσαμε άμεσα και επανειλημμένα», επανάλαβε - Ποιο «αυτί» καθυστέρησε την ΠΡΟ-δημοσίευση της μελέτης;

Στη συντονισμένη προσπάθεια της Κυβέρνησης να υποβαθμίσει και να αμφισβητήσει την μελέτη των Σωτήρη Τσιόδρα και Θεόδωρου Λύτρα για τις αδυναμίες του ΕΣΥ και το τεράστιο ποσοστό θνητότητας εκτός ΜΕΘ, απάντησε ο κ.Λύτρας, με αφορμή προφανώς την ευθεία επίθεση που δέχθηκε μέσω της αναπληρώτριας Υπουργού Υγείας Μίνας Γκάγκα και του καθηγητή Επιδημιολογίας και μέλους της Επιτροπής Εμπειρογνωμώνων Γκίκα Μαγιορκίνη.


Και οι δύο έκαναν λόγο για «αδυναμίες στα δεδομένα και στον τρόπο που εξηγούνται», για χρησιμότητα «παραπάνω ανάλυσης» και για στοιχεία «που δεν συμπεριελήφθησαν», γιατί είναι ποτέ δυνατόν (σ.σ. κατά τους κυβερνητικούς εντεταλμένους) δύο καθηγητές να ξέρουν τη δουλειά τους και πώς να κάνουν μια μελέτη;


Ο Θεόεδωρος Λύτρας με συνεχόμενες αναρτήσεις του απάντησε στα όσα ακούστηκαν (και όσα δεν ακούστηκαν…), επανέλαβε ότι υπήρξε άμεση και επανειλημμένη ενημέρωση των αρμοδίων και ακολούθως, μέσω  χρονοβόρων διαδικασιών (επιστημονικές αξιολογήσεις για την εγκυρότητα των μελετών), έγινε η ενημέρωση του κόσμου με τη δημοσίευση της μελέτης σε επιστημονικό περιοδικό, απαντώντας ουσιαστικά στα όσο λέγονται για την καθυστερημένη δημοσιοποίηση της μελέτης, γεγονός για το οποίο κάνει και ένα ιδιαίτερα αιχμηρό σχόλιο με σαφή υπονοούμενα:


«Εάν ΔΕΝ είχαμε το “αυτί” εκείνων που λαμβάνουν τις αποφάσεις, αυτονοήτως θα κάναμε ΠΡΟ-δημοσίευση (pre-print) της μελέτης μας, ώστε να γίνει αμέσως κοινό κτήμα όλων, με την ελπίδα κάποιος να τη δει και να την αξιοποιήσει. Όμως το “αυτί” τους το έχουμε, όπως όλοι αντιλαμβάνονται»…


Σε ότι αφορά την άμεση απάντηση στα κατευθυνόμενα «χτυπήματα» από Γκάγκα και Μαγιορκίνη, ο καθηγητής Λύτρας,σχολιάζει πως «η επιστημονική κριτική δε γίνεται στο καφενείο ή τα τηλεπαράθυρα, αλλά έχει διαδικασίες» και εξηγεί πως πρέπει να γίνονται επιστημονικά τα πράγματα:


«Από κει και πέρα, η μελέτη μας έχει περιορισμούς, όπως συμβαίνει με κάθε επιστημονική μελέτη. Κι η ομορφιά της επιστήμης είναι η απόλυτη διαφάνεια της: καθένας μπορεί να διαβάσει τη… #μελετη_Τσιοδρα, να κατανοήσει τι ακριβώς κάναμε και υπεύθυνα/επώνυμα να εκφέρει γνώμη+κρίση. Μάλιστα η επιστημονική κριτική δε γίνεται στο καφενείο ή τα τηλεπαράθυρα, αλλά έχει διαδικασίες:  Όποιος θεωρεί πως υπάρχουν αδυναμίες σε μια δημοσιευμένη μελέτη οι οποίες την “ακυρώνουν”, στέλνει letter στο περιοδικό, ο editor ελέγχει τη βασιμότητα, κ το δημοσιεύει μαζί με την ..απάντηση των συγγραφέων. ΕΤΣΙ γίνεται στην επιστήμη και με τον @STsiodras καλοσωρίζουμε και είμαστε έτοιμοι να απαντήσουμε σε κάθε δομημένη κριτική. Σε μπερδεμένα μισόλογα κι αποσπάσματα, δε μπορούμε να απαντήσουμε κάτι. Έχουμε επίσης κατανόηση — όπως κατανοεί κι ο κόσμος.-».

Σελίδες