Translate

Real time visitors

Συνολικές προβολές σελίδας

3/12/2022

Eνταση για «προστατευόμενους μάρτυρες» Στο Yπουργικό Συμβούλιο - Ηταν απλώς συζήτηση, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος

 

Eνταση για  «προστατευόμενους μάρτυρες»


Πρωτοφανής ένταση φέρεται να σημειώθηκε στο προχθεσινό υπουργικό συμβούλιο, με αφορμή την παρουσίαση από τον υπουργό Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα, του νομοσχεδίου που προβλέπει μεταξύ άλλων αυξημένη προστασία στους προστατευόμενους μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος.


Ειδικότερα αφορά τα πρόσωπα «που αναφέρουν παραβιάσεις του Ενωσιακού και Εθνικού Δικαίου και αφορούν το δημόσιο συμφέρον (whistleblowers) και τη διαφάνεια στις Διαδικασίες Λήψης Δημόσιων Αποφάσεων και Συναφών Θεμάτων (Lobbying)».
Η παρουσίαση της συγκεκριμένης διάταξης του νομοσχεδίου, προκάλεσε την έντονη αντίδραση τριών υπουργών του Άδωνη Γεωργιάδη, το όνομα του οποίου ενεπλάκη στην υπόθεση της Novartis και δύο νομικών, του Μάκη Βαρίδη και του Θάνου Πλεύρη.
Οι υπουργοί, με πρώτον τον κ. Γεωργιάδη, ο οποίος ζήτησε τον λόγο και υποστήριξε ότι δεν είναι δυνατόν να φέρει η κυβέρνηση στη Βουλή μια τέτοια ρύθμιση, καθώς η θέση της ΝΔ ήταν και παραμένει ότι «η σκευωρία» της Novartis στήθηκε με εργαλείο αστήρικτες και αναπόδεικτες καταθέσεις προστατευόμενων, από την τότε Εισαγγελέα κατά της Διαφθοράς κ. Ελένη Τουλουπάκη και γι’ αυτό ζητάει μέχρι τέλους «να βγουν οι κουκούλες».
Έντονη ήταν και η αντίδραση του υπουργού Δικαιοσύνης, ο οποίος είπε στους εν εξάλλω συναδέλφους του ότι το νομοσχέδιο αποτελεί ενσωμάτωση ευρωπαϊκής Οδηγίας και ότι δέχεται πιέσεις για να ενταχθεί στο εθνικό δίκαιο από τη Διεθνή Διαφάνεια.
Μάλιστα, πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Κώστας Τσιάρας για να κατευνάσει τα ιδιαίτερα οξυμένα πνεύματα είπε στους διαφωνούντες υπουργούς ότι θα υπάρξουν δικλείδες ασφαλείας, ώστε αν αποδειχθεί ότι οι προστατευόμενοι μάρτυρες της Novartis είπαν ψέματα, να τιμωρηθούν αυστηρότερα.
Τελικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης απέσυρε το νομοσχέδιο λέγοντας στον υπουργό Δικαιοσύνης ότι θα το εξετάσουν σε άλλο χρόνο.
Σημειώνεται εξάλλου ότι η υπόθεση δεν έχει κλείσει ακόμα για τον κ. Ανδρέα Λοβέρδο, σε αντίθεση με τα υπόλοιπα πολιτικά πρόσωπα για τα οποία έχει μπει στο αρχείο. Το θέμα προσπάθησε να υποβαθμίσει, ερωτηθείς σχετικά, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
«Δεν υπήρξε καμία ένταση, έγινε μία εκτεταμένη συζήτηση», δήλωσε ο Γιάννης Οικονόμου, προσθέτοντας ότι πρόκειται για κοινοτική οδηγία, η οποία, τελικά, «θα κατατεθεί στην ώρα της».
«Η κυβέρνηση θα πάρει όλα τα αναγκαία μέτρα για να μην ξαναζήσουμε προσπάθειες εργαλειοποίησης της Δικαιοσύνης ώστε να εξοντωθούν πολιτικοί αντίπαλοι. Το ζήσαμε με αφορμή την απόπειρα ενοχοποίησης κορυφαίων προσωπικοτήτων της χώρας», τόνισε, υπονοώντας σαφώς την υπόθεση της Novartis.

Σελίδες