Translate

Real time visitors

Συνολικές προβολές σελίδας

5/11/2022

Ο δικαστής Ρόκκο Κινίτσι που ανατινάχθηκε από τη Σικελική Μαφία και τα βαριά αμαρτήματα του “ίσκιου” που βαραίνουν τον σημερινό Εισαγγελέα του Α.Π, Β. Πλιώτα. Ελλάδα ώρα μηδέν

 rocco-kinitsi

Το θέμα αφιερώνεται στον σημερινό εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Βασίλειο Πλιώτα. Του συνιστούμε να δει την ταινία, Είναι Τόσο Απαλό το Φιλί σου στο Μέτωπο / Rocco Chinnici (2018) online greek subtitles. Ένας Ιταλός δικαστής ηγείται μιας σταυροφορίας ενάντια στο οργανωμένο έγκλημα, η οποία τελικά του στοιχίζει τη ζωή. Βιογραφική ταινία μέσα από τα μάτια της κόρης του.

Rocco Chinnici
Γεννήθηκε στις 19 Ιανουαρίου 1925
Misilmeri, Ιταλία
Πέθανε στις 29 Ιουλίου 1983 (58 ετών)
Παλέρμο, Ιταλία
Αιτία θανάτου Δολοφονήθηκε από τη σικελική μαφία
Ιθαγένεια Ιταλική
Επάγγελμα Πολιτικός
Γνωστός για τις έρευνες για τη σικελική μαφία
Ο Rocco Chinnici (Ιταλική προφορά: [ˈrɔkko kinˈniːtʃi], Σικελικά: [kɪnˈniːʃɪ], 19 Ιανουαρίου 1925 – 29 Ιουλίου 1983) ήταν ένας διάσημος Ιταλός δικαστής κατά της μαφίας που σκοτώθηκε από τη Σικελιανή Μαφία.

Γεννημένος στο Misilmeri, ο Chinnici αποφοίτησε από τη Νομική στο Πανεπιστήμιο του Παλέρμο το 1947 και άρχισε να εργάζεται ως δικαστής το 1952 στο Τράπανι. Το 1966 μετακόμισε στο γραφείο του εισαγγελέα στο Παλέρμο. Τον Νοέμβριο του 1979, έγινε επικεφαλής του Εξεταστικού Γραφείου στο Δικαστήριο του Παλέρμο, μετά τη δολοφονία του προκατόχου του, Τσεζάρε Τεράνοβα, από τη μαφία.

Την εποχή εκείνη η δίωξη χωρίστηκε σε μια φάση εξέτασης (το λεγόμενο στάδιο διδασκαλίας) και μια φάση δίωξης.

Ο Chinnici δημιούργησε το Antimafia Pool, μια ομάδα ανακριτών που συνεργάστηκαν στενά μοιράζοντας πληροφορίες για να διαχέουν την ευθύνη και να εμποδίσουν ένα άτομο να γίνει η μοναδική θεσμική μνήμη και ο μοναχικός στόχος. Οι διάσημοι δικαστές της Αντιμαφίας Τζιοβάνι Φαλκόνε και Πάολο Μπορσελίνο ήταν μέρος της πισίνας της Αντιμαφίας καθώς και οι Τζουζέπε Ντι Λέλο  και Λεονάρντο Γκουαρνότα. Η Antimafia έθεσε τις βάσεις για τη Δίκη Maxi κατά της Σικελικής Μαφίας το 1986.

Συνέβαλε καθοριστικά στην αναβίωση των ερευνών για τη Μαφία και κατάλαβε την ανάγκη να γεφυρωθεί το χάσμα μεταξύ του δικαστικού σώματος και της υπόλοιπης κοινωνίας της Σικελίας για να δημιουργηθεί μια αντικουλτούρα ενάντια στη Μαφία και να καταρριφθεί το omertà, ο νόμος της σιωπής που κράτησε τη Μαφία ζωντανή. Μιλούσε συχνά εναντίον της Μαφίας σε δημόσιες εμφανίσεις και στα σχολεία σε μια εποχή που οι δικαστές είχαν αποφύγει τη λέξη για πολλά χρόνια.

Δολοφονία

Στις 29 Ιουλίου 1983 μια έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου στο Παλέρμο σκότωσε τον Chinnici, δύο από τους σωματοφύλακές του, Mario Trapassi και Salvatore Bartolotta, και τον θυρωρό της πολυκατοικίας του, Filippo Li Sacchi, καθώς έφευγε από το σπίτι για να πάει στη δουλειά. Η βόμβα πυροδοτήθηκε από τον διαβόητο δολοφόνο της Μαφίας Πίνο Γκρέκο, κατόπιν εντολής του θείου του Μικέλε Γκρέκο. Το 2002, οι Bernardo Provenzano, Salvatore Riina, Raffaele Ganci, Antonino Madonia, Salvatore Buscemi, Nenè Geraci, Giuseppe Calò, Francesco Madonia, Salvatore και Giuseppe Montalto, Stefano Ganci και Vincenzo Galatolo καταδικάστηκαν σε ποινή ισόβιας κάθειρξης.  Στη θέση του προϊσταμένου του εισαγγελέα τον διαδέχθηκε ο Antonino Caponnetto.

—Στα καθ ημάς. Η Μαφία σκοτώνει, διαφθείρει, πληρώνει, απειλεί και πυροβολεί δημοσιογράφους, αλωνίζει, χρησιμοποιεί ανθρώπους της κυβέρνησης, στρατολογεί δολοφόνους, φοβερίζει και κερδίζει εκατομμύρια.

Κανένας πολιτικός μέχρι σήμερα- γιατί η εγχώρια Μαφία έχει διαβρώσει πληρώνοντας αστυνομία, πολιτική και δικαιοσύνη- και κανένας δικαστικός δεν τόλμησε να ηγηθεί Ελληνική οργάνωση Αντιμαφίας. Ο λόγος είναι απλός: Θα πέσει σε ονόματα που τους διορίζουν, τους παίρνουν τηλέφωνο, τους χρηματοδοτούν τους προεκλογικούς τους αγώνες, τους ζητούν και λαμβάνουν εργολαβίες εκατομμυρίων παρέχοντας μίζες και ανέσεις. Η Μαφία έχει μολύνει τους κοινοβουλευτικούς αρμούς. Σε ένα τέτοιο κράτος, η κοινωνία θα πτωχαίνει, οι “ενδιάμεσοι” θα ξεπλένουν μαύρο χρήμα και οι καραβοκύρηδες θα κουβαλάνε τις κόκες.

Ελλάδα στη Δύση της σαν τη Βαβυλώνα.

Σελίδες