Translate

Real time visitors

Συνολικές προβολές σελίδας

5/24/2022

Άνδρες Δολοφόνοι Η Δολοφονία του greek kamaki «Μπρούνο» στη Ρόδο

 

Το νησί της Ρόδου από παλαιοτάτων χρόνων προσέλκυε τουρίστες από κάθε γωνιά της γης, για να ζήσουν την μποέμικη ατμόσφαιρα κα τα γνωστά τρία S. «Sea, Sun και Sex».

Αυτό ήταν το πεδίο δράσης του Μπρούνο, ή αλλιώς κατά κόσμο Ηλία Φανούρη, ο οποίος ήταν μια από τις πιο καλτ φυσιογνωμίες των δεκαετιών του ’70 και του ’80. Ένας από τους πρωτοπόρους του όρου «greek καμάκι» που δικαίως ανακηρύχθηκε ο βασιλιάς.

Ο Ηλίας Φανούρης ή Μπρούνο, όπως έγινε ευρύτερα γνωστός, έβγαινε καθημερινά κυνηγώντας τουρίστρις. Γερμανίδες, Ολλανδέζες, Σουηδέζες, γυναίκες κάθε εθνικότητας γίνονταν αντικείμενο θαυμασμού και αθώου πειράγματος, μέχρι να «πέσουν». Ο ίδιος  στο ντοκυμαντέρ «Οι κολοσσοί του έρωτα» («Colossi of love») που προβλήθηκε στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης του 2012 εξομολογήθηκε ότι είχε κοιμηθεί με περίπου 4.500 γυναίκες ενώ οι κατακτήσεις του είχαν φτάσει τις 6-7 γυναίκες ημερησίως.

Άδοξο τέλος

Τα ξημερώματα της Παρασκευής 13 Ιουνίου 2014 η Πυροσβεστική Υπηρεσία Ρόδου ειδοποιήθηκε από τους γείτονες ότι ξέσπασε πυρκαγιά σε σπίτι, στην οδό Πεισάνδρου 10 στην Παλιά Πόλη της Ρόδου. Παρ ’όλη την άμεση κινητοποίηση της Πυροσβεστική υπηρεσία και τις υπερπροσπάθειες των κλιμακίου που επιχείρησε για την κατάσβεση της πυρκαγιάς, η εξάπλωση της ήταν τέτοια που η μονοκατοικία σε χρόνο μηδέν καταστράφηκε ολοσχερώς.

Η ένταση της φωτιάς και η ταχύτητα με την οποία απλώθηκε στον χώρο προβλημάτισαν από την αρχή την Αστυνομία και την Πυροσβεστική που θεώρησαν ως πιθανότερο σενάριο τον εμπρησμό.

Όταν οι άντρες της πυροσβεστικής ξεκίνησαν να κάνουν αυτοψία στον χώρο ανάμεσα στα αποκαΐδια, εντόπισαν μία ανθρώπινη καρβουνιασμένη σωρό. Ήταν το άψυχο σώμα του Ηλία Φανούρη, ή αλλιώς Μπρούνο , ιδιοκτήτη της οικίας.

Τα στελέχη του ανακριτικού τμήματος του Πυροσβεστικού Σώματος εντόπισαν ευρήματα που δεν έδειχναν ότι ήταν μια «τυχαία» φωτιά και ενημέρωσαν σχετικά τον αρμόδιο Εισαγγελέα, ο οποίος ανέθεσε την υπόθεση στους αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ρόδου.

Ιατροδικαστής

Από τις πρώτες ενδείξεις ο Ιατροδικαστής κατέληξε ότι επρόκειτο για εγκληματική ενέργεια, όμως για την εξακρίβωση της αιτίας θανάτου, έπρεπε να διενεργηθεί νεκροτομή. Λόγω της κατάστασης του πτώματος, η διενέργεια της νεκροψίας από τον Ιατροδικαστή ήταν ιδιαίτερα δύσκολη, όμως διαπιστώθηκε πώς ο θάνατος του 64χρονου «Μπρούνο» δεν προήλθε από τη φωτιά.

Ο ιατροδικαστής εντόπισε τρία χτυπήματα από μαχαίρι σε θώρακα και πλευρά, τα οποία ήταν θανατηφόρα. Η αστυνομία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ήταν νεκρός πριν ο δράστης πυρπολήσει το σπίτι για να καλύψει τα ίχνη του, καθώς διαπιστώθηκε ότι δεν υπήρχαν ίχνη εισπνοής καπνού.

Οι έρευνες

Ο 64χρονος ζούσε μόνος του στην Ρόδο, ενώ προέκυψε πώς είχε μια αδελφή στη Βόρεια Ελλάδα και έναν συγγενή στην Αθήνα. Είχε κάποτε παντρευτεί με μία Φινλανδέζα, ωστόσο χώρισε γιατί ήθελε να είναι ελεύθερος.

Τα τελευταία χρόνια, εργαζόταν ως μικροπωλητής αλόης στις παραλίες του νησιού. Κάποιες πληροφορίες τον ήθελαν να έχει κερδίσει κάποιο σημαντικό χρηματικό ποσό ή είχε «κομπόδεμα», που προερχόταν από τους δεσμούς του με ηλικιωμένες αλλοδαπές, το οποίο δεν αποκλείεται να ήταν ο στόχος των δραστών.

Οι αστυνομικοί ξεκίνησαν να παίρνουν μαρτυρικές καταθέσεις από τους γείτονες, προσπαθώντας να μαζέψουν όσες περισσότερες πληροφορίες ήταν δυνατόν. Προέκυψε από τις έρευνες των αρχών, ότι είχε επαφές με άτομα που εκδίδονταν έναντι αμοιβής στη συνοικία του Αγίου Φανουρίου, ενώ περίοικοι κατέθεσαν ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα είχε συνομιλίες και ομηρικούς καβγάδες με κάποιο άγνωστο πρόσωπο μέσω Skype, οι οποίοι ακουγόταν μερικές φορές μέχρι έξω. Μία ηλικιωμένη γυναίκα μάλιστα κατέθεσε ότι υπήρξε αυτόπτης μάρτυρας διαπληκτισμού του θύματος με έναν άγνωστο άντρα, ηλικίας μεταξύ 30 με 40χρονών.

Ο εντοπισμός των δραστών

Από την άρση του τηλεφωνικού απορρήτου και τις καταγραφές συνομιλιών στο skype που εντοπίστηκαν στον υπολογιστή, έντονες συνομιλίες με έναν Βούλγαρο, ο οποίος εξέδιδε μία συμπατριώτισσα του, την οποία το θύμα προσπαθούσε να πείσει να ξεφύγει.

Αξιοποιώντας όλα τα στοιχεία και τις πληροφορίες που είχαν στην διάθεση τους οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ., έβαλαν στο μικροσκόπιο το  ζευγάρι, το οποίο μάλιστα δύο μέρες μετά την φωτιά, είχαν εξαφανιστεί από τον Ρόδο.

Μετά από συντονισμένη επιχείρηση των ανδρών της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ρόδου και των συναδέλφων τους ανά την επικράτεια, οι δύο αλλοδαποί εντοπίστηκαν στον Πολύγυρο της Χαλκιδικής. Στις 19 Ιουνίου 2014 ο 35χρονος Βούλγαρος και η 37χρονη συμπατριώτισσα του, συνελήφθησαν από την Ασφάλεια Χαλκιδικής, και μεταφέρθηκαν στην Ρόδο, για να καταθέσουν σχετικά με την υπόθεση.

Εισαγγελέας

Η Αντιεισαγγελέας Πλημμελειοδικών Ρόδου άσκησε εναντίων του 35χρονου και τις 37χρονης συντρόφου ποινικές διώξεις σε βαθμό κακουργήματος για ανθρωποκτονία από πρόθεση σε ήρεμη ψυχική κατάσταση και εμπρησμό από κοινού και τους παρέπεμψε να απολογηθούν.

Ο 35χρονος στην προανακριτική του κατάθεση αρνήθηκε ότι διέπραξε τον φόνο, και υποστήριξε ότι όσα συνέβησαν έγιναν από λάθος. Συγκεκριμένα, ισχυρίστηκε ότι είδε τον 64χρονο Μπρούνο να τον πλησιάζει, κρατώντας ένα μαχαίρι. Για να τον απωθήσει, του έδωσε μια γροθιά στην κοιλιακή χώρα και τότε ο Ηλίας Φανούρης έπεσε στο κρεβάτι του, σφαδάζοντας από τους πόνους.

Ισχυρίστηκε ότι επιχείρησε να τον επαναφέρει, δίνοντάς του το «φιλί της ζωής», αλλά δεν τα κατάφερε κι έτσι έφυγε από το σπίτι. Ο 35χρονος Βούλγαρος υποστήριξε πως η πυρκαγιά, πιθανόν να προκλήθηκε από αναμμένα αρωματικά κεριά, που υπήρχαν στο σπίτι του 64χρονου.

Μετά την απολογία τους στον ανακριτή κρίθηκαν προφυλακιστέοι και οδηγήθηκαν στην φυλακή, μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης. Η 37χρονη Βουλγάρα όμως στην συνέχεια απαλλάχτηκε με βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Ρόδου και αποφυλακίστηκε.

Η Δίκη

Στις 2 Μαρτίου 2015 ο 35χρονος Β.Μ κάθισε στο εδώλιο του κατηγορουμένου στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Κω αντιμετωπίζοντας τις κατηγορίες ανθρωποκτονίας από πρόθεση σε ήρεμη ψυχική κατάσταση και εμπρησμό.

Η Κατάθεση της Βουλγάρας

Η 37χρονη Α.Μ στην κατάθεση της στο δικαστήριο ανέφερε πώς ήρθε στην Ρόδο μαζί με τον 35χρονος Β.Μ, όπου γνώρισε τον Μπρούνο με τον οποίο και σύναψε σχέση. Κατά την διάρκεια της, ο 64χρονος προσπάθησε να την πείσει να «ανεξαρτητοποιηθεί» από τον 35χρονο. Ο τελευταίος, όταν το πληροφορήθηκε, ξεκίνησε μεταξύ τους διαμάχη.

Οι καβγάδες τους ήταν συχνοί και είχαν πάντα το ίδιο θέμα, να αφήσει ήσυχη την 37χρονη ο Μπρούνο. Μάλιστα ο 35χρονος Β.Μ φέρεται (σύμφωνα πάντα με την κατάθεση της ίδιας) δήλωσε στον 64χρονο ότι εάν θέλει μπορεί να έχει την 37χρονη όμως θα πρέπει να πληρώσει. Ένας τέτοιος καβγάς φέρεται να σημειώθηκε και το μοιραίο βράδυ της Παρασκευής 13 Ιουνίου 2014 στο μικρό σπίτι της οδού Πεισάνδρου ο οποίος όμως είχε μοιραία κατάληξη.

Η 37χρονη Α.Μ κατέθεσε ότι ο 35χρονος κατηγορούμενος σκότωσε τον Μπρούνο για οικονομικές διαφορές, χτυπώντας τον αρχικώς με μπουνιές (είναι πυγμάχος) και ότι στη συνέχεια τον έπνιξε. Υποστήριξε, ότι ήταν εκείνος που έκαψε το σπίτι για να εξαφανίσει τα ίχνη του. Τόνισε μάλιστα ότι το πρώτο πλήγμα στον 64χρονο από τον 35χρονο δόθηκε, ενώ αναχωρούσαν από την οικία και ενώ αυτή είχε γυρισμένη την πλάτη της και στους δύο, ευρισκόμενη κοντά στην πόρτα.

Όπως είπε, γύρισε και είδε αίμα στα γενετικά όργανα του 64χρονου, ο οποίος άρχισε να φωνάζει «Μιχάλη» και εν συνεχεία έπεσε στο κρεβάτι του. Εκείνη τη στιγμή, σύμφωνα με την Βουλγάρα, ο 35χρονος ομοεθνής της, έπνιξε τον 64χρονο.

Η Απολογία

Ο 35χρονος Β.Μ απολογούμενος ενώπιον του δικαστηρίου, αρνήθηκε οποιαδήποτε σχέση με το έγκλημα, ισχυριζόμενος ότι είχε μεταβεί στην οικία του 64χρονου μαζί με την 37χρονη από τις 20.30 έως 22.30 και ότι έφυγαν όλοι μαζί από την οικία χωρίς να γνωρίζει τι συνέβη στη συνέχεια.

Όπως είπε ο δράστης, τη νύχτα της δολοφονίας κάθονταν στο σαλονάκι του θύματος, στην αυλή της οικίας. Το θύμα, σηκώθηκε από τη θέση του, τράβηξε την 37χρονη από το χέρι με σκοπό να την πάει στην κρεβατοκάμαρα για να έρθουν σε ερωτική επαφή. Εκείνη παραπάτησε και ο 35χρονος ισχυρίστηκε ότι επενέβη ώστε να μην πέσει στο πάτωμα και στη συνέχεια είπε στο θύμα να ηρεμήσει και πως έπρεπε να φύγουν από το σπίτι.

Κατά την κίνησή τους για να φύγουν, ο 35χρονος ισχυρίστηκε ότι αντιλήφθηκε το θύμα να κινείται προς το μέρος του κρατώντας ένα μαχαίρι στο χέρι, με σκοπό να τον χτυπήσει. Τότε, όπως ισχυρίστηκε, εκείνος του κατάφερε ένα χτύπημα στο κεφάλι με το χέρι του και το θύμα έπεσε αναίσθητο στο κρεβάτι με την γλώσσα του να γυρίζει ανάποδα.

Ισχυρίστηκε ότι επιχείρησε να τον επαναφέρει, δίνοντάς του το «φιλί της ζωής», αλλά δεν τα κατάφερε κι έτσι έφυγε από το σπίτι. Αναφορικά με την πυρκαγιά, υποστήριξε μάλιστα πως πιθανόν να προκλήθηκε από αναμμένα αρωματικά κεριά, που υπήρχαν στο σπίτι του 64χρονου.

Η καταδίκη

Οι δικαστές του Μικτού Ορκωτού δικαστηρίου δεν πείστηκαν από τους ισχυρισμούς του κατηγορουμένου και του  επέβαλαν την ποινή της ισόβιας κάθειρξης και φυλάκισης 5 ετών για εμπρησμό, υιοθετώντας την πρόταση του εισαγγελέα. Ο καταδικασθείς άσκησε έφεση εναντίον της απόφασης και μεταφέρθηκε στις φυλακές.

Εφετείο

Η υπόθεση εκδικάστηκε σε δεύτερο βαθμό στις 14 Απριλίου 2017 ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Εφετείου Δωδεκανήσου. Στο δευτεροβάθμιο δικαστήριο κατέθεσε ο ιατροδικαστής που είχε εξετάσει τον άτυχο «Μπρούνο». Η μαρτυρία του Ιατροδικαστή αποδείχθηκε αργότερα στην εξέλιξη της δίκης, ότι ήταν καθοριστικής σημασίας καθώς ενίσχυσε ουσιαστικά τους ισχυρισμούς του κατηγορουμένου ότι δεν σκόπευε να σκοτώσει τον Φανούρη και ότι επρόκειτο για ατύχημα.

Ως μάρτυρας υπεράσπισης, κατέθεσε η 40χρονη ομοεθνής σύντροφός και μητέρα των παιδιών του, η οποία είχε απαλλαγεί με βούλευμα το 2014. Τόνισε ότι ο Βούλγαρος δεν ήταν βίαιος, δεν είχε δημιουργήσει προβλήματα στη συμβίωσή τους και ότι δεν έχει απασχολήσει ποτέ τις αρχές.

Στις 8 Μαϊου 2017 οι δικαστές του Μικτού Ορκωτού Εφετείου, έκριναν τον κατηγορούμενο ένοχο. Λαμβάνοντας όμως υπόψη την κατάθεση του Ιατροδικαστή και των υπολοίπων στοιχείων, μετέτρεψαν την αρχική κατηγορία της ανθρωποκτονίας από πρόθεση σε σκοπούμενη θανατηφόρα σωματική βλάβη. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την μείωση της πρωτόδικης ποινής των ισοβίων σε κάθειρξη 20 ετών.

 

Μπορείτε να παρακολουθήσετε το περίφημο ντοκιμαντέρ που γυρίστηκε καταγράφοντας τον «Μπρούνο» και την παρέα του το οποίο γυρίστηκε από την ΕΡΤ και προβλήθηκε και στο εξωτερικό.


Σελίδες