Translate

Real time visitors

Συνολικές προβολές σελίδας

8/09/2022

Το άγνωστο παρασκήνιο για την τοποθέτηση της εκλεκτής του Μαξίμου Εισαγγελέα εφετών Βασιλικής Βλάχου (Βίκυ την λένε οι συνάδελφοι της) στο "ρετιρέ" της Κατεχάκη. Η αυτοκτονία του εισαγγελέα Αντώνη Λιόγα, η προαγωγή "καραμπόλα", οι αντιρρήσεις από την κορυφή της δικαιοσύνης και όσα ακολούθησαν!



Για την Βασιλική Βλάχου, την εισαγγελέα εφετών που εποπτεύει τουλάχιστον στα χαρτιά την λειτουργία της ΕΥΠ γράψαμε σε σχετικό ρεπορτάζ.Σήμερα θα αναφερθούμε σε άγνωστα γεγονότα που την οδήγησαν και ο τρόπος που έγινε αυτό στην ηλεκτρική καρέκλα που έχει σήμερα. Πολλά είδαν το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ημέρες, γιά το παρελθόν και την πορεία,  της Εισαγγελέα Βασιλικής Βλάχου ή Βίκυς, όπως την αποκαλούν οι συνάδελφοι της, που έβαλε την υπογραφή της στις παρακολουθήσεις Ανδρουλάκη - Κουκάκη.


Αυτό, που δεν αποκαλύφτηκε όμως  είναι το πόσο... περιπετειώδης υπήρξε η διαδρομή της ανώτατης εισαγγελικής λειτουργού, μέχρι την "καυτή" καρέκλα της ΕΥΠ που ουσιαστικά διεκπεραιώνει διοικητικό ρόλο αφού τα τζιμάνια της Κατεχάκη τον εκάστοτε εισαγγελέα τον μεταχειρίζονται με ένα καθαρό αυτοκίνητο, ένα σοβαρό οδηγό και... "ότι θέλει ο κύριος Εισαγγελέας". Φτάνει να υπογράφει ότι του δίνουν χωρίς να διαβάζει. Ας γυρίσουμε όμως στην Β. Βλάχου. 


Αφήνουμε την πειθαρχική της εμπλοκή για πόθεν έσχες. Αφήνουμε και τον βίαιο θάνατο του συζύγου της σε χώρα της Ασίας, που την ανάγκασε - τότε - να δηλώσει αποχή, λόγω πένθους, ως εισαγγελέας στην πρωτόδικη δίκη Κορκονέα στο ΜΟΔ Αμφισσας, θέση, στην οποία κληρώθηκε, στη συνέχεια, ο συνάδελφος της εισαγγελέας Πρωτοδικών Χαράλαμπος Λακαφώσης και φτάνουμε στην αυτοκτονία το 2019, του τότε προισταμένου της Εισαγγελίας Εφετών Αντώνη Λιόγα, ο οποίος αυτοπυροβολήθηκε, στο σπίτι του στις 15/10/19 για λόγους υγείας όπως διέρρευσε τότε η οικογένεια του.

 Είχε ήδη προαχθεί σε αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου.


Αυτό το γεγονός, δημιούργησε την προαγωγή σε Αντεισαγγελέα ΑΠ της μέχρι τότε εισαγγελέα Εφετών Γεωργίας Αδειλίνη, η οποία ήταν εποπτεύουσα στην ΕΥΠ, θέση την οποία σήμερα κατέχει η κ. Βλάχου.


Η προαγωγή σε Αντεισαγγελέα ΑΠ της  Αδειλίνη, άνοιξε το δρόμο, γιά να καταλάβει ένα από τα πιό νευραλγικά πόστα στη Δικαιοσύνη, νέος εισαγγελέας.


Το θέμα αποτελούσε σημείο... τριβής στα ανώτατα κλιμάκια της Δικαιοσύνης, καθώς ψιθυριζόταν, από τότε ότι, υπήρχε ασυμφωνία, για το πρόσωπο της εισαγγελέα εφετών  Βλάχου, που είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον, για τη θέση της επόπτη της ΕΥΠ.

Ακουγόταν μάλιστα ότι, ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας, μετά από μιά σύντομη επίσκεψη στον Άρειο Πάγο, παραμονές Χριστουγέννων του 2019, μετά τις καθιερωμένες ευχές στον τότε Πρόεδρο του Ανωτάτου Δικαστηρίου Ιωσήφ Τσαλαγανίδη και στον πρώην Εισαγγελέα Αρείου Πάγου Βασίλη Πλιώτα, απέσυρε το αίτημα προς το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο του ΑΠ, για να εποπτεύει την ΕΥΠ η Αντεισαγγελέας Εφετών Βασιλική Βλάχου. Ήταν ξεκάθαρο πως ο Τσιάρας ήταν αντίθετος με την επιλογή Βλάχου. Στην πορεία όμως άλλαξε γνώμη και έγινε υπέρμετρα οπαδός της! 


Μετά από ΄κείνη την επίσκεψη στον Άρειο Πάγο,  ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας, σύμφωνα με πληροφορίες, ζήτησε να παραμείνει η θέση εισαγγελέα επόπτη της ΕΥΠ, μέχρι νεοτέρας και να καλυφθεί προσωρινά από τον εισαγγελέα, που εποπτεύει την Αντιτρομοκρατική Κώστα Τζαβέλα, ο οποίος σύμφωνα με το νόμο, μπορεί, να ασκεί παράλληλα και καθήκοντα επόπτη της ΕΥΠ, όταν κωλύεται ο αρμόδιος εισαγγελέας.



Ίσως έπαιξε ρόλο σε αυτό ότι, βρισκόταν σε εξέλιξη και η δίκη του Noor One, όπου εισαγγελέας ήταν η Βλάχου. Οπότε, εκ των πραγμάτων, δεν θα μπορούσε, να καταλάβει τη θέση της Εισαγγελέα ΕΥΠ, ακόμη και εάν επελέγετο από το ΑΔΣ του Αρείου Πάγου, καθώς θα έπρεπε να ολοκληρωθεί η ακροαματική διαδικασία στο Πενταμελές Εφετείο Πειραιά.


Και φτάνουμε στο Μάιο του 2020, όπου συνεδριάζει - όπως κάθε χρόνο - το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο του Αρείου Πάγου, για να αποφασίσει προαγωγές, μεταθέσεις και φυσικά τοποθετήσεις εισαγγελικών και δικαστικών λειτουργών.


Το θέμα Εισαγγελέα ΕΥΠ κορυφαίο στην ατζέντα του ΑΔΣ, με υποψηφίους, εκτός από την Αντεισαγγελέα Εφετών Βασιλική Βλάχου, που επέμενε ακόμη για τη θέση και τον συνάδελφο της Χαράλαμπο Τζώνη.


Στη συνεδρίαση του ΑΔΣ στον Αρειο Πάγο, η Βίκυ Βλάχου, κατάφερε να κόψει το νήμα στην κούρσα, για τη θέση της Εισαγγελέα επόπτη της ΕΥΠ και να επικρατήσει του συναδέλφου της Χαράλαμπου Τζώνη, καθώς μία ψήφος ήταν αυτή, που έκρινε το αποτέλεσμα!


Με οριακή πλειοψηφία 6 ΝΑΙ και 5 ΟΧΙ. Σύμφωνα με πληροφορίες  από τις πέντε αρνητικές ψήφους, που συγκέντρωσε, οι δύο ανήκαν στον τότε Πρόεδρο Αρείου Πάγου Ιωσήφ Τσαλαγανίδη και στον Εισαγγελέα ΑΠ Βασίλη Πλιώτα, που δεν ταυτίστηκαν με τις βουλές του Υπουργού Δικαιοσύνης.





Η σημερινή Εισαγγελέας ΕΥΠ, αφού αποχώρησε ο Τσαλαγανίδη από πρόεδρος Αρείου Πάγου προήχθη σε Εισαγγελέα Εφετών.


Επιπλέον, αφού ολοκληρώθηκε η δευτεροβάθμια δίκη του Noor One, τον Οκτώβριο του 2020, η Εισαγγελέας Εφετών Βασιλική Βλάχου έφυγε από την Εισαγγελία Εφετών Πειραιά, όπου υπηρετούσε μέχρι τότε και εγκαταστάθηκε στα ρετιρέ της Κατεχάκη, από όπου εποπτεύει την ΕΥΠ.


Σελίδες