Translate

Real time visitors

Συνολικές προβολές σελίδας

8/09/2022

Τα ρομπότ μας εκδικούνται ή μήπως τελικά δεν γίνεται να τα ελέγξουμε; Με αφορμή πρόσφατο ατύχημα στο Moscow Open

 Τα ρομπότ μας εκδικούνται ή μήπως τελικά δεν γίνεται να τα ελέγξουμε;

Ένας ρομποτικός βραχίονας που λειτουργεί με υπολογιστή φέρεται να άρπαξε και έσπασε το δάχτυλο ενός επτάχρονου αγοριού κατά τη διάρκεια ενός αγώνα σκακιού έκθεσης στο Moscow Open, την περασμένη εβδομάδα.

Το σκάκι είναι ίσως ένα από τα ασφαλέστερα αθλήματα που μπορεί να παίξει κάποιος, τουλάχιστον όσον αφορά πιθανή σωματική βλάβη. Αλλά όταν ένας από τους παίκτες τυχαίνει να είναι ένα ρομποτικό χέρι και ο άλλος ένα 7χρονο αγόρι, τα πράγματα μπορεί προφανώς να γίνουν αρκετά βίαια. Καθώς το αγόρι, που φέρεται να ονομάζεται Christopher, παλεύει να τραβήξει το δάχτυλό του από τη σφιχτή λαβή του ρομπότ, οι περαστικοί φαίνονται να μπαίνουν για να ανοίξουν τα δάχτυλα που μοιάζουν με μέγγενη του ρομπότ και να αφήσουν το δάχτυλο. Τα καταφέρνουν τελικά, αλλά σε εκείνο το σημείο, το δάχτυλο του αγοριού είχε ήδη σπάσει.

«Το ρομπότ το νοικιάσαμε, έχει ελεγχθεί σε πολλά μέρη από ειδικούς για πολύ καιρό. Όπως φαίνεται, οι κατασκευαστές του παρέβλεψαν κάποιες ατέλειες. Το παιδί έκανε μια κίνηση και μετά από αυτό ήταν απαραίτητο να αφήσει κάποιον χρόνο στο ρομπότ για να ανταποκριθεί, αλλά το αγόρι βιάστηκε και το ρομπότ το άρπαξε». 

Ο Christopher μπορεί να ήταν τυχερός. Ενώ τα ρομπότ γίνονται ολοένα και πιο εξελιγμένα, με τα πιο σύγχρονα μοντέλα ικανά όχι μόνο να αλληλεπιδρούν αλλά να συνεργάζονται ενεργά με τους ανθρώπους, τα περισσότερα απλώς επαναλαμβάνουν τις ίδιες βασικές ενέργειες – αρπάζω, μετακινώ, βάζω κάτω – και ούτε γνωρίζουν ούτε νοιάζονται αν οι άνθρωποι μπουν στο δρόμο τους.

Σύμφωνα με μια μελέτη του 2015, ένα άτομο σκοτώνεται κάθε χρόνο από ένα βιομηχανικό ρομπότ μόνο στις ΗΠΑ. Πράγματι, σύμφωνα με την αμερικανική υπηρεσία ασφάλειας στην εργασία, τα περισσότερα εργατικά ατυχήματα από το 2000 στα οποία εμπλέκονται ρομπότ ήταν θανατηφόρα.

Ο Robert Williams που ευρέως θεωρείται ο πρώτος που δέχτηκε... επίθεση από ρομπότ, καταπλακώθηκε μέχρι θανάτου από το χέρι ενός ρομπότ ενός τόνου στη γραμμή παραγωγής της Ford στο Michigan το 1979. Το 2015, ένα ρομπότ σκότωσε έναν 22χρονο εργολάβο σε ένα από τα γερμανικά εργοστάσια της Volkswagen, αρπάζοντάς τον και συνθλίβοντάς τον πάνω σε μια μεταλλική πλάκα.

Τα ρομπότ που χρησιμοποιήθηκαν στην ιατρική χειρουργική θεωρήθηκαν επίσης υπεύθυνα για το θάνατο 144 ανθρώπων μεταξύ 2008 και 2013. Είναι αδιαμφισβήτητο το γεγονός πως εξαιτίας τους όλοι οι κλάδοι αύξησαν την ταχύτητα και την παραγωγικότητά τους, αλλά μάλλον, δεν θα μπορέσουμε ποτέ να προβλέψουμε κάθε λάθος, κάθε αναποδιά και κάθε τους κίνηση, και συνεπώς, θα είμαστε πάντα ανήμποροι μπροστά τους.

Πιο πρόσφατα, η Elaine Herzberg σκοτώθηκε από ένα αυτόνομο αυτοκίνητο Uber που χτύπησε την 49χρονη στα 40 μίλια την ώρα καθώς διέσχιζε το δρόμο στην Αριζόνα το 2018.

Γενικά, ωστόσο, το ανθρώπινο λάθος - ή η έλλειψη ανθρώπινης κατανόησης των ρομποτικών διαδικασιών - είναι η πιο συχνή αιτία. Αξίζει να είστε προσεκτικοί με τα ρομπότ, ακόμα κι αν παίζουν μόνο σκάκι.


Σελίδες