Translate

Real time visitors

Συνολικές προβολές σελίδας

12/13/2022

Αλέξης Κούγιας για τον πυροβολισμό 16χρονου Ρομά από αστυνομικό στη Θεσσαλονίκη: «Είναι Τρίτη και 13»

 Αλέξης Κούγιας για τον πυροβολισμό 16χρονου Ρομά από αστυνομικό στη Θεσσαλονίκη: «Είναι Τρίτη και 13»

Αλέξης Κούγιας αναφέρθηκε εκ νέου στην υπόθεση που έχει συνταράξει τη Θεσσαλονίκη, με τον πυροβολισμό 16χρονου Ρομά στο κεφάλι από τον αστυνομικό που κατηγορείται και υπερασπίζεται…

Την ώρα που ο 16χρονος Ρομά δίνει μάχη σε νοσοκομείο στη Θεσσαλονίκη για να κρατηθεί στη ζωή, ο Αλέξης Κούγιας επαναλαμβάνει πως ο κατηγορούμενος αστυνομικός που υπερασπίζεται πρέπει να αφεθεί ελεύθερος. Υποστηρίζει ότι η πρόταση του εισαγγελέα να προφυλακιστεί δείχνει μια προκατάληψη και μια φοβία απέναντι στους Ρομά, μετά τις απειλές που διατύπωσαν για συνέχιση και κορύφωση των επεισοδίων, σε περίπτωση που ο πελάτης του, δεν βρεθεί στη φυλακή.

Ο Αλέξης Κούγιας χαρακτηρίζει τη σημερινή μέρα κρίσιμη για την υπόθεση. Ο κατηγορούμενος αστυνομικός παραμένει σε κατ’ οίκον περιορισμό και μέχρι το τέλος της εβδομάδας το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών καλείται να άρει των διαφωνία για την ποινική μεταχείριση του κατηγορούμενου αστυνομικού.

Αυτό που κάνει εντύπωση από τις συνομιλίες των αστυνομικών που συμμετείχαν στην καταδίωξη με το κέντρο της άμεσης δράσης, είναι η τριαντάλεπτη καθυστέρηση με την οποία ενημέρωσαν ότι έγινε χρήση υπηρεσιακού όπλου. Οι αστυνομικοί της ομάδας ΔΙΑΣ δεν χρησιμοποίησαν τον ασύρματο ούτε για την απόπειρα εμβολισμού αλλά ούτε για τους πυροβολισμούς.

Ο αστυνομικός που πυροβόλησε επιμένει ότι δεν σημάδεψε τον 16χρονο οδηγό, κατάλαβε, όμως, όταν είδε το τραύμα, ότι πιθανότατα προερχόταν από δική του σφαίρα. Ο συνεπιβάτης του, μάλιστα, περιγράφει τη στιγμή των πυροβολισμών ως συνέχεια της προσπάθειας του 16χρονου να εμβολίσει τις μοτοσυκλέτες των αστυνομικών.

«Οι συνάδελφοι μου πάτησαν γκάζι και κινήθηκαν άμεσα προς τις φυλακές αποφεύγοντας το όχημα που ερχόταν κατά πάνω τους. Πρόλαβαν για κλάσμα δευτερολέπτου να αποφύγουν το όχημα πριν τους εμβολίσει. Ο οδηγός του οχήματος έστριψε και ακολούθησε από πίσω τους συναδέλφους με σκοπό να τους παρασύρει. Μόλις το αγροτικό επιτάχυνε, ο συνάδελφος έβαλε δύο φορές με το υπηρεσιακό του όπλο» αυτά δήλωσε ο συνεπιβάτης του αστυνομικού που πυροβόλησε».

Η ανακοίνωση του Αλέξη Κούγια

Σήμερα, Τρίτη και 13, εγώ και οι συνεργάτες μου καλούμεθα να βοηθήσουμε τη Δικαιοσύνη να εκδώσει μια δίκαιη απόφαση για δύο εμβληματικές υποθέσεις: η πρώτη αφορά στο βούλευμα του Συμβουλίου Πλημ/κών Θεσσαλονίκης για το αν είναι σωστή η απόφαση του 1 ου Τακτικού Ανακριτή Θεσσαλονίκης κου Γόγαλη, ότι ο 34χρονος αστυνομικός θα πρέπει να μείνει ελεύθερος, χωρίς στην ουσία περιοριστικούς όρους, γιατί η πράξη που κατηγορείται ότι διέπραξε, έλαβε χώρα υπό συνθήκες νόμιμης άμυνας και δεν είναι ούτε ύποπτος φυγής, ούτε επικίνδυνος εγκληματίας, για να κρατηθεί προσωρινά, ή η γνωμοδότηση του Αντιεισαγγελέα Πλημ/κών Θεσσαλονίκης κου Μητσιόπουλου, ότι είναι μια επικίνδυνη προσωπικότητα για την κοινωνική ειρήνη και τη δημόσια ασφάλεια και γι’ αυτό πρέπει να κρατηθεί προσωρινά.

Το πρωτοφανές για τη διαδικασία αυτή είναι ότι την πρόταση προς το Συμβούλιο Πλημ/κών για το αν είναι σωστή η γνωμοδότησή του, την κάνει ο ίδιος ο κ. Αντεισαγγελέας, δηλαδή ο ίδιος λέει ότι «εγώ έχω δίκιο». Αυτό είναι μια πρωτοφανής επιλογή της Εισαγγελίας Πλημ/κών Θεσσαλονίκης και κατά την κρίση μου δείχνει μια προκατάληψη και δυστυχώς μία φοβία στους εκβιασμούς αυτών που κατέστρεψαν την περιουσία άσχετων πολιτών τις προηγούμενες
ημέρες και εκβιάζουν με ανθρωποκτονίες εις βάρος αστυνομικών, τους οποίους πυροβόλησαν με καραμπίνες, και των παιδιών του κου κατηγορουμένου.

Η δεύτερη υπόθεση είναι η εκδίκαση στον Άρειο Πάγο της αναιρέσεως των δύο ισοβιτών κατηγορουμένων για τον βιασμό και τη δολοφονία της αείμνηστης Ελένης Τοπαλούδη, οι οποίοι, αφού πρώτα τη βασάνισαν, την πέταξαν στη θάλασσα για να πνιγεί, όπως και τελικώς συνέβη. Κάνω αυτή την ανακοίνωση, γιατί όλοι πρέπει να μην τη ξεχάσουμε και κάθε φορά να τιμούμε τη μνήμη της.»

Σελίδες